Δημοσιεύθηκαν νέες διατάξεις για την ομαλή εξέλιξη των φορολογικών ρυθμίσεων  με το νόμο υπ.αριθμ  5104/2024  (ΦΕΚ Α 58 / 19 -4-2024)  

        Σύμφωνα με τα ειδικότερα περιλαμβανόμενα στην Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής των Ελλήνων [ Για να δείτε το κείμενο της Έκθεσης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής των Ελλήνων, όπως δημοσιεύθηκε στο  www.hellenicparliament.gr   πατήστε  εδώ για την αιτιολογική έκθεση πατήστε εδώ.

      Η Ενότητα ΙΙ (άρθρα 87-111), υπό τον τίτλο «Ειδικότερες φορολογικές και συμπληρωματικές διατάξεις», διαρθρώνεται σε πέντε (5) μέρη (Α΄- Ε΄).

      Το Μέρος Α΄ περιέχει ειδικότερες φορολογικές διατάξεις και αποτελείται από τρία (3) κεφάλαια (Α΄- Γ΄).

      Το Κεφάλαιο Α΄ (άρθρα 87-91) έχει τίτλο «. Ειδικότερα: καθορίζεται η σειρά προτεραιότητας με την οποία πιστώνονται, υπό προϋποθέσεις, (α) καταβολές έναντι δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, που χορηγούνται βάσει νόμου ή απόφασης διοικητικού οργάνου, (β) αποδόσεις από παρακράτηση των πιστοποιητικών του άρθρου 12 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, που έχουν διενεργηθεί ή διενεργούνται μέχρι καιτην έναρξη ισχύος του νόμου, καθώς και (γ) επιστροφές φόρων και αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών που έχουν εκκαθαριστεί ή εκκαθαρίζονται από τη Φορολογική Διοίκηση μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, εφόσον εκκρεμεί η πίστωση ή ο συμψηφισμός τους, κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις περί παραγραφής απαιτήσεων κατά του Δημοσίου (άρθρο 87).

    Επίσης, τροποποιούνται διατάξεις σχετικά με ειδικές προϋποθέσεις απώλειας ρύθμισης βεβαιωμένων οφειλών (άρθρα 88-91).

 

    Το Κεφάλαιο Β΄ (άρθρα 92-93) έχει τίτλο «Φορολόγηση Χρηματιστηριακών Προϊόντων». Ειδικότερα: καταργείται η υπαγωγή σε τέλος χαρτοσήμου συμβάσεων εξωχρηματιστηριακού δανεισμού εισηγμένων μετοχών (άρθρο 92), απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος τόκοι προερχόμενοι από προϊόντα δανεισμού στην Αγορά Παραγώγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών, και διευκρινίζεται το πεδίο εφαρμογής της εν λόγω ρύθμισης (άρθρο 93)

 

    Με το Κεφάλαιο Γ΄ (άρθρα 94-95), υπό τον τίτλο «Κανόνες για την Ηλεκτρονική Τιμολόγηση», τροποποιούνται διατάξεις σχετικά με την υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων και την απαλλαγή από αυτήν.

    Το Μέρος Β΄ (άρθρα 96-102) περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικά με τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου. Ειδικότερα: προκειμένου περί δανείων που χορηγήθηκαν από πιστωτικά ιδρύματα και εν συνεχεία μεταβιβάσθηκαν, ως περιουσιακά στοιχεία, λόγω διαδοχής, εάν δεν υπάρχουν στοιχεία προς τεκμηρίωση του ύψους οφειλών από κατάπτωση της εγγύησης, θεσπίζεται η δυνατότητα χορήγησης από το πιστωτικό ίδρυμα σχετικής βεβαίωσης, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Περαιτέρω, θεσπίζονται προϋποθέσεις επανεξέτασης αιτημάτων κατάπτωσης, που είχαν απορριφθεί λόγω της ανωτέρω έλλειψης στοιχείων (άρθρο 96). Εξ άλλου, θεσπίζεται πλαίσιο αναστολής του χρόνου παραγραφής αξιώσεων του αιτούντος την κατάπτωση εγγύησης και του Ελληνικού Δημοσίου, με σημείο έναρξης την υποβολή του αιτήματος και μέχρι να αποφανθεί οριστικά η Διεύθυνση Κρατικών Εγγυήσεων και Κεφαλαίων (άρθρο 97), τίθεται, ως επιπλέον προϋπόθεση για την υποβολή από πιστωτικά ιδρύματα αιτήματος κατάπτωσης, η αποδεδειγμένη έναρξη δικαστικής επιδίωξης είσπραξης του συνόλου των ανεξόφλητων απαιτήσεων με σκοπό την ολοσχερή ρευστοποίηση των εξασφαλίσεων (άρθρο 98), ρυθμίζεται η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης απαιτήσεων από κατάπτωση εγγύησης, σε περίπτωση θανάτου πρωτοφειλέτη, εγγυητή ή συνυποχρέου, ή λύσης, εκκαθάρισης ή διαγραφής από το Γ.Ε.ΜΗ. (άρθρο 99),  διατηρείται η εγγυητική ευθύνη του Δημοσίου έναντι των πιστωτών, σε περίπτωση περιορισμού ή πλήρους εξάλειψης κύριας οφειλής φυσικού προσώπου, λόγω δικαστικού συμβιβασμού με τους πιστωτές του, ή, σε περίπτωση αποτυχίας, ως συνέπεια ρύθμισης με δικαστική απόφαση (άρθρο 100), τρoποποιείται το πλαίσιο σχετικά με την παροχή εγγύησης σε δανειακές συμβάσεις για τη στεγαστική αποκατάσταση των παλιννοστούντων ομογενών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (άρθρο 101), και τροποποιούνται διατάξεις του άρθρου 30 του ν. 4738/2020 σχετικά με το δικαίωμα χρηματοδοτικών φορέων να ρυθμίζουν δάνεια ή πιστώσεις (άρθρο 102).

Το Μέρος Γ΄ (άρθρα 103-104) περιλαμβάνει διατάξεις για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ειδικότερα: θεσπίζεται, επί ποινή ακυρότητας, υποχρέωση του επισπεύδοντος πλειστηριασμό, σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, σε ακίνητο βαρυνόμενο με υποθήκη υπέρ του Ταμείου, να κοινοποιεί, με δικαστικό επιμελητή και εντός ορισμένης προθεσμίας, στην Κεντρική Υπηρεσία του Ταμείου, αντίγραφα προγράμματος, αποσπάσματος κατασχετήριας έκθεσης ή δήλωσης συνέχισης πλειστηριασμού (άρθρο 103),  και διορθώνεται παραπομπή σχετικά με την ισχύ του γραμματίου παρακαταθήκης, που φέρει προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή ή ηλεκτρονική σφραγίδα (άρθρο 104).

   Το Μέρος Δ΄ (άρθρο 105) περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικά με τη χορήγηση αποζημίωσης ή σύνταξης σε γονείς άτεκνου και άγαμου υπαλλήλου ή στρατιωτικού, θανόντος σε διατεταγμένη υπηρεσία.

    Με το Μέρος Ε΄ (άρθρα 106-111), υπό τον τίτλο «Ειδικότερες Διατάξεις»,

   θεσπίζεται χορήγηση προηγούμενης γνώμης από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, σχετικά με τη νομιμότητα προέλευσης των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία εισφέρονται σε κοινωφελές ίδρυμα από τον εκάστοτε ιδρυτή (άρθρο 106), επιβάλλεται η διαβίβαση γνωμοδότησης του ΝΣΚ και προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε περίπτωση ερωτήματος με μισθολογικό περιεχόμενο γενικότερου ενδιαφέροντος ή επί ζητήματος το οποίο μπορεί να έχει ευρύτερες δημοσιονομικές συνέπειες για τον κρατικό προϋπολογισμό(άρθρο 107), ανακαθορίζεται η τοπική αρμοδιότητα της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (άρθρο 108), παρατείνονται οι διαδικασίες ειδικής διαχείρισης του τέταρτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 76 του ν. 4307/2014 (άρθρο 109), θεσπίζεται η καταβολή, υπό προϋποθέσεις, της ειδικής αποζημίωσης στα όργανα απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία απασχολήθηκαν το έτος 2022 στη συλλογή των στοιχείων της Απογραφής Πληθυσμού- Κατοικιών έτους 2021 (άρθρο 110), και επεκτείνεται η αρμοδιότητα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ως αναθέτουσας αρχής, σε σχέση και με τη μελέτη και κατασκευή των έργων για τη σύνδεση των χώρων διοίκησης και ανοικτού πρασίνου «Ανδρέας Λεντάκης», με τον σταθμό «Δάφνη» της Γραμμής 2 του μετρό (άρθρο 111).

Τέλος, με την Ενότητα ΙΙΙ (άρθρο 112) ορίζεται η έναρξη ισχύος του νόμου. Ακολουθούν τα Παραρτήματα Α και Β.

    Για να δείτε το κείμενο του νόμου  υπ.αριθμ  5104/2024  (ΦΕΚ Α 58 / 19 -4-2024),  όπως δημοσιεύθηκε στον διαδικτυακό χώρο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης ,www.et.gr,  πατήστε εδώ.